Contoh Soalan Pembantu Makmal C19

Korang fikir, korang hado masa untuk meng-google jawapan ketika sedang menjawab soalan exam online Pembantu Makmal C19 ambilan Jabatan Perkhidmatan Veterinar pada 3 Disember 2020 ni? Memang tak hado la kan. Tapi, nasib korang memang baik! Di bawah merupakan koleksi contoh soalan Pembantu Makmal C19 yang boleh dijadikan latihan calon exam. Cuba dapatkan jawapan bagi setiap contoh-contoh soalan Pembantu Makmal Gred C19 yang diberikan di bawah sebagai sebahagian latih tubi.

Contoh Soalan Pembantu Makmal C19

Selain dari itu, korang juga boleh dapatkan panduan khas contoh soalan Pembantu Makmal C19 yang disarankan di bawah untuk dijadikan bahan rujukan sebelum hadir exam PSEE SPA pada kali ini.

Baca: Contoh Soalan Pembantu Muzium S19

Permohonan Jawatan Kosong Pembantu Makmal C19

Seandainya korang mahu mengisi jawatan kosong sebagai Pembantu Makmal C19 secara rasmi di Jabatan Perkhidmatan Veterinar atau lain-lain kementerian/jabatan, permohonan boleh dilakukan dengan melengkapkan atau mengemaskini borang SPA9 di Portal SPA9 (sebelum ini dikenali sebagai SPA8i).

Permohonan jawatan sebagai Pembantu Makmal C19 adalah terbuka sepanjang masa & perlu dibuat secara online.

Kekosongan Jawatan Pembantu Makmal C19

Mengenai jumlah kekosongan, berdasarkan iklan yang telah dikeluarkan SPA bertarikh 14 Ogos 2020, jumlah kekosongan jawatan yg diperlukan adalah sebanyak 26 tempat sahaja. Manakala, calon simpanan adalah seramai 50 orang.

Tidak perlu abang Jay tekankan betapa perlu. Dan peri pentingnya korang membuat persediaan sebelum tarikh exam tiba. Korang da besar & da bleh pikir sendiri..

Ini satu bilangan yang amat terhad kalau mengambilkira jumlah calon yang tinggi dipanggil ke PSEE Pembantu Makmal C19 oleh SPA. Oleh sebab itu, sila beri tumpuan penuh korang terhadap perkongsian ini.

Tempoh Luput Permohonan

Suka diingatkan, tempoh luput setiap permohonan (termasuk permohonan jawatan Pembantu Makmal C19 ini) adalah satu (1) tahun. Pemohon dikehendaki mengemaskini semula permohonan di portal SPA9 setelah tempoh luput tersebut sampai.

Baca: Contoh Soalan Pembantu Arkib S19

Jadual Gaji Pembantu Makmal Gred C19

Berikut adalah jadual gaji minimum-maksimum serta kadar kenaikan gaji tahunan bagi seorang Pembantu Makmal C19 ;

Gaji minimum – RM1,357.00
Gaji maksimum – RM4,008.00
KGT – RM100.00

*Di samping elaun-elaun, imbuhan-imbuhan serta kemudahan-kemudahan lain yang seorang penjawat jawatan Pembantu Makmal dengan gred C19 layak terima.

Deskripsi Tugas Pembantu Makmal C19

Apakah skop kerja atau senarai tugas Pembantu Makmal C19?

Secara am, tugas seorang Pembantu Makmal C19 adalah meliputi tanggungjawab:

” Dalam membantu dalam menjalankan analisis kimia serta ujian fizikal terhadap sampel-sampel mineral berlogam, logam, aloi, lempung, batu kapur, pasir silikat, bahan seramik, bijih, air tanah, batu arang, sampel eksplorasi seperti sedimen, tanih dan sebagainya untuk unsur-unsur utama berkaitan dengannya, membantu Pegawai Penyelidik dalam menjalankan tugas-tugas penyelidikan dan pembangunan dalam bidang teknologi nuklear dan teknologi yang berkaitan dengannya. Memastikan kebersihan makmal dan peralatannya dalam keadaan baik dan sentiasa boleh digunakan serta menjaga rekod stok bahan-bahan makmal. “

Syarat Lantikan & Kelayakan Pembantu Makmal C19

Calon lantikan terus hendaklah mempunyai :

Kewarganegaraan Malaysia;
Umur 18 tahun atau lebih;

Dan

Sijil Pelajaran Malaysia atau kelayakan yg diiktiraf setaraf dengannya oleh Kerajaan serta Kepujian dalam subjek Matematik atau salah satu daripada subjek sains pada peringkat peperiksaan tersebut.
(Gaji permulaan pada Gred C19 : RM1,357.00)

Atau

Sijil Pelajaran Malaysia atau kelayakan yg diiktiraf setaraf dengannya oleh Kerajaan serta Sijil Kemahiran Malaysia Tahap 2 dalam bidang berkaitan atau kelayakan yang diiktiraf setaraf.
(Gaji permulaan pada Gred C19 : RM1,413.40)

Atau

Sijil Pelajaran Malaysia atau kelayakan yg diiktiraf setaraf dengannya oleh Kerajaan serta Sijil Kemahiran Malaysia Tahap 3 dalam bidang berkaitan atau kelayakan yang diiktiraf setaraf.
(Gaji permulaan pada Gred S19 : RM1469.80)

Dan

Calon bagi lantikan hendaklah memiliki Kepujian (sekurang-kurangnya Gred C) dalam subjek Bahasa Melayu pd peringkat Sijil Pelajaran Malaysia (SPM)/Sijil Vokasional Malaysia (SVM) atau kelulusan yang diiktiraf setaraf dengannya oleh Kerajaan.

Exam Online Pembantu Makmal C19

Panggilan exam online memasuki perkhidmatan awam (PSEE) Pembantu Makmal C19 untuk tahun 2020 sudah dikeluarkan oleh SPA.

Exam online Pembantu Makmal C19 akan dijalankan satu (1) kali dalam tahun ini.

Tarikhnya ialah pd 3 Disember 2020 (Khamis).

Seperti pada kebiasaanya, kesemua calon adalah dikehendaki menduduki dan menjawab exam online memasuki perkhidmatan awam (PSEE) Pembantu Makmal C19 selama satu jam untuk setiap sesi exam yang dijadualkan. Bermula jam10 pagi sampai la jam 11.00 pagi.

Inilah tempoh pagi yg paling singkat dalam hidup korang yang akan menentukan masa hadapan!

Senario Exam Pembantu Makmal C19

Syarat untuk menyandang jawatan Pembantu Makmal C19, calon perlu, terlebih dahulu lulus exam online.

Sekiranya calon tersebut berjaya dalam exam online / tapisan awal ini, maka barulah calon tersebut layak untuk dipanggil menghadiri temuduga jawatan Pembantu Makmal C19 yang akan dijadualkan kemudian.

Namun begitu, berdasarkan maklumbalas yang diterima, kebanyakan calon gagal dalam proses tapisan awal. Memang sayang sekali..

Antara sebab yang dikenalpasti iaitu kegagalan untuk menjawab dengan baik soalan-soalan yang dikemukan dalam exam online Pembantu Makmal C19 terutama di bahagian B (Seksyen Daya Menyelesaikan Masalah).

Format Exam Pembantu Makmal C19

Format exam Pembantu Makmal C19 sesi 2019/2020 terdapat perbezaan ketara berbanding tahun-tahun lepas.

Sebagai contoh, jika korang perasan, format soalan Pembantu Makmal C19 untuk sesi 2016/2017 berbeza dengan format 2019/2020. Pihak Suruhanjaya Perkhidmatan Awam (SPA) sudah melakukan perubahan besar untuk format sesi ini.

Format 2016/2017 Vs Format 2019/2020

Format Pembantu Makmal C19 – 2016/2017

  • Seksyen A: Pengetahuan Am
  • Seksyen B: Daya Menyelesaikan Masalah

Format Pembantu Makmal C19 – 2019/2020

  • Seksyen A: Daya Menyelesaikan Masalah
  • Seksyen B: Kefahaman Bahasa Inggeris

Eh.. Bukan Sama Ke Abang Jay?

Yup, nampak macam sama. Tapi tak serupa.

Penilaian tetap 2 (dua) Seksyen. Tetapi perasan tak, ada perubahan di situ. Seksyen Pengetahuan Am telah ditiadakan. Ia telah digantikan dengan seksyen Kefahaman Bahasa Inggeris.

Adakah ini hal yang menggembirakan?

Boleh jadi ya. Boleh jadi tidak.

Camno tu?

Seksyen Pengetahuan Am yg ada dlm exam Pembantu Makmal C19 sebelum ini memang seksyen yang paling digeruni ramai calon. Ini kerana, skop soalan yg dikemukan dalam seksyen Pengetahuan Am adalah teramat luas dan besar.

So, calon susah nak skor soalan yg bakal naik dalam exam.

Kini digantikan pula dengan seksyen Kefahaman Bahasa Inggeris. Seksyen ini ‘agak’ mudah bagi yg terrer BI di sekolah dahulu. Bagi budak ‘kelas hujung’ ini adalah ‘malapetaka besar’.

Jika korang budak kelas hujung, elok bersedia awal-awal.

Berdasarkan pemerhatian abang Jay, ada dua jenis soalan Kefahaman Bahasa Inggeris SPA yg paling kerap keluar dlm exam SPA. Baca dan kenali jenis soalan Kefahaman Bahasa Inggeris Pembantu Makmal C19 ni.

Elak Membuat ‘Kesilapan Analisa Kimia’ (Sekadar Metafora)

Korang adalah dinasihatkan agar lebih fokus pada seksyen A iaitu Daya Menyelesaikan Masalah. Inilah seksyen yang membuat ramai calon seolah-olah leka semasa mengendalikan kerja-kerja harian di lab lalu terbuat kesilapan dalam ‘analisa kimia’ yg sedang dibuat. Cuma kali ini, bukan diherdik pegawai atasan. Tetapi akan berakibat buruk dengan mendapat keputusan gagal dalam exam online SPA Pembantu Makmal C19!

Sementara, utk seksyen B, ia melibatkan kefahaman Bahasa Inggeris. Kena study balik la past tense, present tense, present continuous tense dan lain-lain benda alah tu. Hadoi.. nyampah nyer laa.

Berikut merupakan sedikit perkongsian drpd abang Jay mengenai beberapa contoh soalan setiap seksyen serta penjelasan topik.

Contoh Soalan Pembantu Makmal C19 – Seksyen Daya Menyelesaikan Masalah

Seksyen ini memerlukan korang menyelesaikan permasalahan yang dikemukakan dengan menggunakan pendekatan :

  1. kemahiran pemikiran logik,
  2. kemampuan menginterpretasi data
  3. melalui pemahanan konsep-konsep matematik.

Jangan Sampai ‘Nangis Kat Tepi Katil’

Kebiasaannya, sesetengah calon memang mempunyai penyakit ‘pandangan mata berbalam-balam’ terhadap soalan yang berkaitan angka & digit. Asal tengok masalah yang melibatkan persamaan / mathematics formula saja terus rasa ‘jiwa kacau’. Padahnya ‘nangis kat tepi katil’ la lepas result exam online SPA keluar nanti.

Walaupun dikatakan bahawa dalam exam online Pembantu Makmal C19, soalan aplikasi konsep matematik yang diajukan tidak melebihi sukatan pelajaran di peringkat SPM sahaja. Itu menurut SPA la.

Tetapi korang jangan terima mentah-mentah. Latih tubi yang banyak diperlukan. Takkan nak sia-siakan saja peluang yg dpt ni kot. Tak tahu lagi dpt panggilan ke tak utk exam online yg akan datang kan..

Drpd pemerhatian yang dilakukan juga, abang Jay boleh cerakinkan soalan dalam Seksyen A ini kpd 4 bahagian utama iaitu;

  • Penyelesaian Masalah
  • Menginterpretasi Data
  • Soalan Matematik
  • Pemerhatian & Logik (macam IQ test)

Di bawah beberapa contoh soalan Pembantu Makmal C19 – Seksyen A : Daya Menyelesaikan Masalah

1) Qilah ialah adik kepada Zielah. Selain turut cantik dan manis seperti kakaknya, Qilah juga suka menabung. Dia mempunyai wang sebanyak RM450 di sebuah bank dengan kadar faedah 4.5% setahun. Kirakan tempoh masa tabungan Qilah untuk mendapat dividen sebanyak RM81.00?

A) 4 tahun
B) 3.5 tahun
C) 5 tahun
D) 4.5 tahun

2) Harga 40 ekor Kerapu yang dibeli Uncle Sim ialah RM380. Berapakah harga purata seekor Kerapu Uncle Sim?

A) RM 10.00
B) RM 9.00
C) RM 8.50
D) RM 9.50

3) Encik Laznin membelanjakan 10% daripada pendapat gajinya setiap bulan untuk membayar bil utiliti iaitu RM100. Sekiranya gaji Encik Laznin dinaikkan 50% pada bulan hadapan, berapakan berapakah gaji baru yang akan diperolehinya?

A) RM1000
B) RM1500
C) RM1750
D) RM2000

4) Raheem baru sahaja mendapat pekerjaan sebagai Pembantu Makmal Gred C19 di Jabatan Perkhidmatan Veterinar. Jadi dia membeli sebuah Sofa dengan harga RM6000 untuk kegunaan peribadi. Potongan sebanyak 6% kerana Raheem membeli dengan mengunakan kupon diskaun. Berapakah harga Sofa selepas menggunakan kupon diskaun?

A) RM5,640.00
B) RM7,540.00
C) RM4,640.00
D) RM5,540.00

5) 27 batang pensel warna goldenrod daripada jumlah 156 kotak pensel didapati rosak. Jumlah pensel warna goldenrod yang rosak itu bersamaan dengan 3/4 daripada bilangan sekotak pensel. Berapakah jumlah semua pensel tersebut?

A) 4056
B) 5616
C) 3159
D) 4082

6) 257 orang ahli Kelab Bola Jaring Kolej UNIX membuat kutipan RM25 setiap orang. 45% daripada jumlah kutipan itu dibelanjakan untuk jamuan akhir tahun, 65% daripada bakinya untuk cenderamata dan RM550 untuk bayaran tempahan jersi kelab. Berapakah baki wang Kelab Bola Jaring Kolej UNIX yang tinggal?

A) RM2,010.90
B) RM1,701.60
C) RM1,529.70
D) RM2,079.70

7) Satu guni beras wangi dibahagikan kepada beberapa bahagian. Rama dan Selvam masing-masing mendapat 0.35 dan 0.45 bahagian. Berapakah jisim satu guni beras wangi itu jika Rama mendapat 43.75kg?

A) 100kg
B) 125kg
C) 150kg
D) 160kg

8) Prisma heptakontagonal M lebih ringan daripada N tetapi lebih berat daripada Prisma heptakontagonal O. Prisma heptakontagonal P pula lebih berat daripada Prisma heptakontagonal O, tetapi lebih ringan daripada Prisma heptakontagonal M. Susun kedudukan Prisma heptakontagonal tersebut bermula dengan yang paling ringan.

A) O,P,N,M
B) N,M,P,O
C) N,M,O,P
D) O,P,M,N

9) Harga sebuah kereta BMW warna peppermint leaf terpakai ialah RM134,300. Setiap tahun harga BMW peppermint leaf terpakai itu menyusut sebanyak 15%. Berapakah harga BMW terpakai itu selepas 3 tahun kemudian?

A) RM 114,155
B) RM 97 031
C) RM 82 477
D) RM 70 105

10) Harga sebuah kondominium 2 bilik tidur dan 2 bilik air di Papar ialah RM330 000. Selepas 5 tahun kemudian harga kondominium tersebut meningkat kepada RM450 000. Berapakah peratus peningkatannya?

A) 66.66%
B) 36.36%
C) 33.33%
D) 26.7%

11) Sejumlah 16 250 keping jubin pelbagai warna dibahagikan kepada dua bahagian iaitu 2/5 dan 3/5. Bahagian lebih besar diagihkan sama banyak kepada 2 ruangan iaitu ruang tamu J dan ruang tamu K. Berapakah bilangan jubin bagi ruang tamu K?

A) 4875
B) 3250
C) 2438
D) 5416

12) Editha Glory seorang gadis suku Rungus yang cantik lagi bersopan. Dia dapat menjawab 6 soalan Add Math dalam masa 9 minit. Berapakah jumlah soalan Add Math yang boleh dijawab oleh Editha Glory dalam masa 1 jam 15 minit?

A) 55
B) 50
C) 40
D) 45

13) 15 liter air mengalir melalui sebatang paip air dan masuk ke dalam takungan berbentuk oktakontagon dalam tempoh masa 4.5 minit. Berapakah tempoh masa yang diambil untuk mengisikan air sebanyak 727.5 liter ke dalam takungan berbentuk oktakontagon itu menggunakan 2 paip air yang serupa?

A) 1 jam 49 minit
B) 1 jam 57 minit
C) 3 jam 38 minit
D) 7 jam 17 minit

14) Sebuah ruang simpanan mengandungi 3,000 buah Kerkup (juga dikenali sebagai buah rokam manis). Tajol mengambil 3/4 daripada jumlah buah Kerkup tersebut. Kemudian Sumli mengambil 2/5 jumlah buah Kerkup daripada Tajol. Berapakah jumlah buah Kerkup yang tinggal pada Tajol?

A ) 450
B ) 900
C ) 1,350
D ) 2,250

15) Sebuah kotak mengandungi 780 biji kurma jenis Tunisia Loose diagihkan kepada 6 kumpulan pelajar iaitu P, Q, R, S, T dan U. Kumpulan P mendapat 1/4 daripada jumlah kurma Tunisia Loose tersebut. Kemudian kumpulan Q mendapat 1/5 daripada baki kurma Tunisia Loose tersebut manakala selebihnya kumpulan R, S, T dan U mendapat sama banyak. Berapakah bilangan kurma Tunisia Loose yang akan diperolehi oleh kumpulan R?

A) 117
B) 142
C) 468
D) 568

Untuk lebih banyak contoh (dan skema jawapan lengkap) bagi seksyen A Pembantu Makmal C19 ini. Korang boleh dapatkan panduan exam Pembantu Makmal Gred C19 berikut.

Contoh Soalan Pembantu Makmal C19 Daya Menyelesaikan Masalah

Atau pun,

Korang boleh baca saja dahulu post kawan abang Jay (beliau seorang yg memang pakar dalam exam kerajaan) yang khusus membincangkan jenis-jenis & contoh soalan SPA Daya Menyelesaikan Masalah (Updated 2020) dengan detil. Ia akan menambah lagi kefahaman korang terhadap seksyen ini.

Contoh Soalan Pembantu Makmal C19 – Seksyen Kefahaman Bahasa Inggeris

Inilah seksyen ‘killer’ yang ‘membunuh’ peluang ramai calon exam Pembantu Makmal C19. Walau maciam mana pun, soalan yang diketengahkan dalam seksyen B ini masih tidak melebihi sukatan dalam yang sudah korang pelajari sewaktu SPM dolo-dolo. Sekali lagi menurut SPA la.

Soalan diolah dalam bentuk;

a) petikan ringkas & diikuti beberapa soalan comprehension, dan
b) soalan berkaitan vocabulary, dan
c) soalan mengenai grammar (Noun, Pronoun, Adjective, Verb, Adverb, Conjunction, Interjection, Preposition dan yang lain-lain).

Contoh soalan adalah seperti berikut :

1) Mr. Jefar needs to build a cabinet today. He can use the following tools except:

A) hammer
B) measuring tape
C) saw
D) shears

2) Winifred Sim has three dogs and two cats. They are all brown, but one of the dogs has spots. His name is Spot.

Which of the following is true?

A) Winifred has three animals in total.
B) Winifred has more cats than dogs.
C) One of Winifred’s cats is black.
D) All of Winifred’s dogs have spots.

3) Halisa’s result for her final exam was very bad. She must make ________ progress.

A) some
B) many
C) little
D) any

4) Please read the following sentence.

Once Ainury Rangeela lifted her pen and made a start, writing the essay became easy.

If we change the start of the sentence to:

Writing the essay became easy..

What will the ending be?

A) after starting.
B) after lifting her pen.
C) once Ainury Rangeela lifted her pen and made a start.
D) once she lifted her pen and made a start.

5) Choose the correct sentence with the same meaning of

I will cook a special dinner tonight,” Razak said to his wife.

A) Razak told his wife that he will cook a special dinner that night.
B) Razak told his wife to cook his special dinner that night.
C) Razak’s wife will cook a special dinner with Razak at night.
D) Razak’s wife told Razak to cook a special dinner for him that night.

6) Where ____________ Hamidon live?

A. are
B. is
C. do
D. does

7) Yoe __________________ English, Mandarin and a bit of Arabic.

A. speaks
B. speak
C. speaking
D. is speaking

8) King Antonio VI was so feared by his people because his face was ____________ .

A) monstrous
B) plain
C) unappealing
D) common

Read the following paragraphs to answer the next four questions (Questions 9 – 15).

As Andrea turned off the motorway onto the road to Brockbourne, the small village in which she lived, it was four o’clock in the afternoon, but already the sun was falling behind the hills. At this time in December, it would be completely dark by five o’clock. Andrea shivered. The interior of the car was not cold, but the trees bending in the harsh wind and the patches of yesterday’s snow still heaped in the fields made her feel chilly inside. It was another ten miles to the cottage where she lived with her husband Michael, and the dim light and wintry weather made her feel a little lonely. She would have liked to listen to the radio, but it had been stolen from her car when it was parked outside her office in London about two weeks ago, and she had not got around to replacing it yet.

She was just coming out of the little village of Mickley when she saw the old lady, standing by the road, with a crude hand-written sign saying “Brockbourne” in her hand. Andrea was surprised. She had never seen an old lady hitchhiking before. However, the weather and the coming darkness made her feel sorry for the lady, waiting hopefully on a country road like this with little traffic. Normally, Andrea would never pick up a hitchhiker when she was alone, thinking it was too dangerous, but what was the harm in doing a favor for a little old lady like this? Andrea pulled up a little way down the road, and the lady, holding a big shopping bag, hurried over to climb in the door which Andrea had opened for her.

When she did get in, Andrea could see that she was not, in fact, so little. Broad and fat, the old lady had some difficulty climbing in through the car door, with her big bag, and when she had got in, she more than filled the seat next to Andrea. She wore a long, shabby old dress, and she had a yellow hat pulled down low over her eyes. Panting noisily from her effort, she pushed her big brown canvas shopping bag down onto the floor under her feet, and said in a voice which was almost a whisper, “Thank you dearie — I’m just going to Brockbourne.”

“Do you live there?” asked Andrea, thinking that she had never seen the old lady in the village in the four years she had lived there herself.

“No, dearie,” answered the passenger, in her soft voice, “I’m just going to visit a friend. He was supposed to meet me back there at Mickley, but his car won’t start, so I decided to hitchhike — there isn’t a bus until seven, and I didn’t want to wait. I knew some kind soul would give me a lift.”

Something in the way the lady spoke, and the way she never turned her head, but stared continuously into the darkness ahead from under her old yellow hat, made Andrea uneasy about this strange hitchhiker. She didn’t know why, but she felt instinctively that there was something wrong, something odd, something….dangerous. But how could an old lady be dangerous? it was absurd.

Careful not to turn her head, Andrea looked sideways at her passenger. She studied the hat, the dirty collar of the dress, the shapeless body, the arms with their thick black hairs….

Thick black hairs?

Hairy arms? Andrea’s blood froze.

This wasn’t a woman. It was a man.

At first, she didn’t know what to do. Then suddenly, an idea came into her racing, terrified brain. Swinging the wheel suddenly, she threw the car into a skid, and brought it to a halt.

“My God!” she shouted, “A child! Did you see the child? I think I hit her!”

The “old lady” was clearly shaken by the sudden skid. “I didn’t see anything dearie,” she said. “I don’t think you hit anything.”

“I’m sure it was a child!” insisted Andrea. “Could you just get out and have a look? Just see if there’s anything on the road?” She held her breath. Would her plan work?

It did. The passenger slowly opened the car door, leaving her bag inside, and climbed out to investigate. As soon as she was out of the vehicle, Andrea gunned the engine and accelerated madly away. The car door swung shut as she rounded a bend, and soon she had put a good three miles between herself and the awful hitchhiker.

It was only then that she thought about the bag lying on the floor in front of her. Maybe the bag would provide some information about the real identity about the old woman who was not an old woman. Pulling into the side of the road, Andrea lifted the heavy bag onto her lap and opened it curiously.

It contained only one item — a small hand axe, with a razor-sharp blade. The axe, and the inside of the bag, were covered with the dark red stains of dried blood.

Andrea began to scream.

9) Where did Andrea work?

A) Brockbourne
B) Mickley
C) London
D) the text doesn’t say

10) How was Andrea feeling as she drove home?

A) happy
B) afraid
C) lonely
D) hot

11) Why didn’t she listen to the radio?

A) The radio had been stolen from her car.
B) She liked peace and quiet.
C) The radio was broken.
D) There was a strike at the radio station.

12) Why did she stop to give the old lady a ride?

A) It was a cold evening.
B) Andrea felt lonely.
C) She felt sorry for the lady.
D) All of the above.

13) Where did the lady want to go?

A) Brockbourne
B) Mickley
C) London
D) The text doesn’t say

14) What made Andrea afraid when she looked at the old lady?

A) She had a moustache.
B) She had a hard voice like a man.
C) She had a shopping bag.
D) She had hairy arms.

15) Why did Andrea suddenly stop the car?

A) She thought she had hit a child in the road.
B) She skidded on some ice in the road.
C) She wanted to trick the passenger into getting out.
D) She was so afraid that she couldn’t concentrate, and she nearly had a crash.

Dapat tak jawapan utk contoh soalan di atas?

Untuk lebih banyak contoh soalan Pembantu Makmal C19 di Seksyen B ini (dan dilengkapi skema jawapan padu). Korang boleh dapatkan panduan exam Pembantu Makmal Gred C19 di bawah.

Contoh Soalan Pembantu Makmal C19 Kefahaman Bahasa Inggeris

Atau pun,

Boleh baca dahulu perkongsian kawan karib abang Jay ni (beliau adalah seorang yg pakar dalam exam SPA) yang membincangkan jenis-jenis & contoh soalan SPA Kefahaman Bahasa Inggeris (Updated 2020) dengan detil. Ia akan menambah lagi kefahaman korang terhadap pecahan soalan dalam seksyen ini.

Panduan & Contoh Soalan Pembantu Makmal C19

Untuk sesi 2020, panduan penuh kali ini telah dikemaskini dengan format terbaharu exam online SPA yang berbeza drpd sesi terakhir exam.

Tapi Abang Jay, Kenapa Saya Kena Dapatkan Panduan Ni?

1) Hati korang jadi riang ria

Nota Ringkas & padat dlm panduan contoh soalan Pembantu Makmal C19 ni akan menjimatkan tenaga korang. X payah berlari seantero Internet cari bahan. X perlu berjam-jam mengadap skrin. Mata x letih. Pikiran x kusut. Hati pon jadi riang ria di hari raya. Hehe..

2) Lebih masa main COC

Korang jangan acah-acah tak bersalah dgn abang Jay pula. Korang kaki game kan? Tak payah susah-payah. Buka je jualan panduan contoh soalan Pembantu Makmal C19, korang terus grab. Pastu baca nota-nota tu. Buat contoh soalan yg diberi. Habis ceta. Tinggal tunggu masa exam je sampai. Sementara tu, ada lebih masa terluang utk layan PUBG, ML, COC dll..

3) Pinjam pengalaman 12 tahun kami

Contoh soalan Pembantu Makmal C19 yg diberikan akan membiasakan korang dengan format sebenar exam SPA. Bukan soalan bocor. Bukan sama sekali. Tetapi jenis soalan yang hampir sama. Korang pinjam dan guna semaksimumnya pengalaman kami selama 12 tahun (semenjak 2008) meneliti serta mengkaji soalan SPA. Drpd era SPA masih menjalankan exam secara bertulis & berpusat lagi!

4) Memudahkan hidup korang

Skema jawapan dalam panduan contoh soalan Pembantu Makmal C19 ini ada disediakan. Yup.. kedua-dua seksyen A dan B ada disediakan jawapan. Sudah tentu skema jawapan ini akan menambah kepandaian korang. Ada jalan kira diberi. Tak payah tarik rambut sampai putus mencari jawapan. Tak payah hafal sifir. Tak payah congka-mencongak. Rumus & persamaan turut diberi. Formula matematik yang dah luput diingatan, jadi segar semula. Pendek kata, ia memudahkan hidup korang.

6) Boleh simpan duit lebih (utk kawin)

Panduan contoh soalan Pembantu Makmal C19 ada beberapa pakej. Ada pakej murah, ada pakej agak murah sikit & ada pakej lagi agak kureng murah. Pilih la ikut bajet yg ada. Ini akan menjimatkan duit korang. Simpan duit lebih tu buat kawin. Tak pon utk beli smartphone model baharu yang jadi idaman kalbu. Merecik hawau ko..

7) Lagi Hawau..

Panduan contoh soalan Pembantu Makmal C19 ni murah giler. Korang hanya kena laburkan beberapa ringgit sahaja sebagai modal utk meningkatkan peluang memperolehi masa depan yang gemilang. Kalau dapat kerja kelak, ratusan ribu pulangannya seumur hidup. Simpanan KWSP lagi la jangan cerita. Honda Civic yg ada lubang utk angin lalu kat tepi tu dah tentu dalam genggaman. Lagi la merecik! Peerrgh, inilah pelaburan terbaik yang pernah korang lakukan.

Cara Beli Panduan Penuh Pembantu Makmal C19

Arahan:

  1. Klik Panduan Pembantu Makmal C19.
  2. Scroll ke bawah & klik button ‘Beli Sekarang’.
  3. Scroll ke bawah & pilih pakej yang sesuai dengan bajet korang.
  4. Scroll ke bawah & masukkan alamat emel ke dalam ruang disediakan, kemudian klik button ‘Proceed to Checkout’.
  5. Tunggu cara pembayaran akan dihantar melalui emel (yang korang masukkan tadi).

Confirm Lulus Ke Abang Jay Kalau Saya Beli Panduan Ini?

Abang Jay tak berani janji apa-apa. Perkara lulus ni kita serahkan pd Allah SWT. Apa yang paling penting, korang da berusaha sebaik mungkin. Siapa berusaha, dia dapat. InsyaAllah..

Namun, apa yang abang Jay recommend ni adalah panduan & contoh soalan Pembantu Makmal C19 terbaik yang ada di pasaran setakat ini. Termasuk nota2, contoh soalan, skema jawapan & penerangan jalan kira untuk memudahkan persediaan sebelum tarikh exam Pembantu Makmal C19 korang tiba.

Pernah beli buku rujukan SPM? Haaa.. Camtula lebih kurang situasinya.

Dah Lupa Formula Matematik La Abang Jay..

Jangan risau. Dalam panduan Pembantu Makmal C19 ni dah disediakan nota-nota ringkas Matematik untuk korang ‘refresh’ kembali formula-formula matematik yang da hampir terhapus dari ingatan tu. Cara pengiraan juga jalan penyelesaian untuk mendapatkan jawapan juga disertakan.

Paling mustahak, nota-nota Matematik ini adalah drpd soalan-soalan yang biasa ditanya dalam exam kerajaan sepanjang 2015-2020.

Tak payah ulangkaji dan study keseluruhan buku teks Matematik. Korang bukannya nk duk SPM pon. Nak tau apa paling best? Dalam panduan ni da pilih topik yang perlu sahaja. Maklumat ni sulit ya. Utk korang yang serius tak nak buang masa & nak sukses.

Exam Da Dekat Ni Abang Jay, Sempat Ke Pos Buku Ni?

Panduan Contoh Soalan Pembantu Makmal C19 ni BUKAN BUKU. Tiada pengeposan & tiada penghantaran yg perlu dibuat.

Tetapi eBook dalam versi PDF. Korang akan diberikan akses ke ruangan download utk muaturun semua komponen selepas bayaran disahkan.

Cara ni lebih cepat utk korang mula study!

Korang x payah tunggu whatapps drpd orang Pos Laju atau lain-lain kurier gtaw barang da sampai. Pastu naik la keta atau motor dlm 1 jam 32 minit (pegi ulang-alik amik barang).

Korang juga tak payah dan tak perlu bz sgt, tengok tracking number tiap jam. Nak tengok barang korang da sampai area mana.

Tapi Abang Jay, Saya Lebih Suka Baca Buku..

Kalau korang yg banyak sgt ink tu, takda masalah. Boleh print eBook ni. Pastu binding-kan. Jadikan buku. Boleh conteng2 nota kaki. Tak pun, baca guna smartphone atau laptop sudah la.

Ada soalan lagi? Kalau da tak ada, cepat dapatkan sekarang juga sebelum jualan ditutup. Panduan ni bukan dijual selama-lamanya.

Jadi, Demikianlah Adanya.

Sedikit sebanyak contoh soalan Pembantu Makmal C19 yang akan korang hadapi pd 3 Disember 2020 ini.

Satu lagi, contoh soalan Pembantu Makmal C19 yang abang Jay bawakan ini bukanlah soalan sebenar. Hanya sebagai panduan sahaja.

Jom Kerja Kerajaan!

Leave a Comment

error: Content is protected !!