Contoh Soalan Pembantu Muzium S19

Korang fikir, korang hado masa untuk meng-google jawapan ketika sedang menjawab soalan exam online Pembantu Muzium S19 ambilan (Kementerian Pelancongan, Seni dan Budaya Malaysia pada 26 November 2020 ni? Memang tak hado la kan. Tapi, nasib korang memang baik! Di bawah merupakan koleksi contoh soalan Pembantu Muzium S19 yang boleh dijadikan latihan calon exam. Cuba dapatkan jawapan bagi setiap contoh-contoh soalan Pembantu Muzium Gred S19 yang diberikan di bawah sebagai sebahagian latih tubi.

Contoh Soalan Pembantu Muzium S19

Selain dari itu, korang juga boleh dapatkan panduan khas Contoh Soalan Pembantu Muzium S19 yang disarankan di bawah untuk dijadikan bahan rujukan sebelum hadir exam PSEE SPA pada kali ini.

Baca: Cara Masuk Kerja Kerajaan

Permohonan Jawatan Kosong Pembantu Muzium S19

Seandainya korang mahu mengisi jawatan kosong sebagai Pembantu Muzium S19 secara rasmi di (Kementerian Pelancongan, Seni dan Budaya Malaysia atau lain-lain kementerian/jabatan, permohonan boleh dilakukan dengan melengkapkan atau mengemaskini borang SPA9 di Portal SPA9 (sebelum ini dikenali sebagai SPA8i). Permohonan jawatan sebagai Pembantu Muzium S19 adalah terbuka sepanjang masa & perlu dibuat secara online.

Kekosongan Jawatan Pembantu Muzium S19

Mengenai jumlah kekosongan, berdasarkan iklan yang telah dikeluarkan SPA bertarikh 28 Julai 2020, jumlah kekosongan jawatan yg diperlukan adalah sebanyak 17 tempat sahaja. Manakala, calon simpanan adalah seramai 100 orang.

Tidak perlu abang Jay tekankan betapa perlu. Dan peri pentingnya korang membuat persediaan sebelum tarikh exam tiba. Korang da besar & da bleh pikir sendiri..

Ini satu bilangan yang amat terhad kalau mengambilkira jumlah calon yang tinggi dipanggil ke PSEE Pembantu Muzium S19 oleh SPA. Oleh sebab itu, sila beri tumpuan penuh korang terhadap perkongsian ini.

Tempoh Luput Permohonan

Suka diingatkan, tempoh luput setiap permohonan (termasuk permohonan jawatan Pembantu Muzium S19 ini) adalah satu (1) tahun. Pemohon dikehendaki mengemaskini semula permohonan di portal SPA9 setelah tempoh luput tersebut sampai.

Baca: Contoh Soalan Pembantu Operasi N11

Jadual Gaji Pembantu Muzium Gred S19

Berikut adalah jadual gaji minimum-maksimum serta kadar kenaikan gaji tahunan bagi seorang Pembantu Muzium S19 ;

Gaji minimum – RM1,352.00
Gaji maksimum – RM4,003.00
KGT – RM100.00

*Di samping elaun-elaun, imbuhan-imbuhan serta kemudahan-kemudahan lain yang seorang penjawat jawatan Pembantu Muzium dengan gred S19 layak terima.

Deskripsi Tugas Pembantu Muzium S19

Apakah skop kerja atau senarai tugas Pembantu Muzium S19?

Secara am, tugas seorang Pembantu Muzium S19 adalah meliputi tanggungjawab:

” Ke atas keselamatan dan kebersihan koleksi muzium serta galeri pameran, membantu kerja-kerja pengumpulan koleksi penyelidikan (sejarah, kebudayaan dan alam semula jadi) serta penyediaan pameran, ekskavasi arkeologi, konservasi dan sebagainya. “

Syarat Lantikan & Kelayakan Pembantu Muzium S19

Calon lantikan terus hendaklah mempunyai :

Kewarganegaraan Malaysia;
Umur 18 tahun atau lebih;

Dan

Sijil Pelajaran Malaysia atau kelayakan yg diiktiraf setaraf dengannya oleh Kerajaan serta Sijil Kemahiran Malaysia Tahap 2 dalam bidang berkaitan atau kelayakan yang diiktiraf setaraf.
(Gaji permulaan pada Gred S19 : RM1,408.40)

Atau

Sijil Pelajaran Malaysia atau kelayakan yg diiktiraf setaraf dengannya oleh Kerajaan serta Sijil Kemahiran Malaysia Tahap 3 dalam bidang berkaitan atau kelayakan yang diiktiraf setaraf.
(Gaji permulaan pada Gred S19 : RM1,464.80)

Dan

Calon bagi lantikan hendaklah memiliki Kepujian (sekurang-kurangnya Gred C) dalam subjek Bahasa Melayu pada peringkat Sijil Pelajaran Malaysia (SPM)/Sijil Vokasional Malaysia (SVM) atau kelulusan yang diiktiraf setaraf dengannya oleh Kerajaan.

Exam Online Pembantu Muzium S19

Panggilan exam online memasuki perkhidmatan awam (PSEE) Pembantu Muzium S19 untuk tahun 2020 sudah dikeluarkan oleh SPA.

Exam online Pembantu Muzium S19 akan dijalankan satu (1) kali dalam tahun ini.

Tarikhnya ialah pada 26 November 2020 (Khamis).

Seperti pada kebiasaanya, kesemua calon adalah dikehendaki menduduki dan menjawab exam online memasuki perkhidmatan awam (PSEE) Pembantu Muzium S19 selama satu jam untuk setiap sesi exam yang dijadualkan. Bermula jam10 pagi sampai la jam 11.00 pagi.

Inilah tempoh pagi yg paling singkat dalam hidup korang yang akan menentukan masa hadapan!

Senario Exam Pembantu Muzium S19 KB41

Syarat untuk menyandang jawatan Pembantu Muzium S19, calon perlu, terlebih dahulu lulus exam online.

Sekiranya calon tersebut berjaya dalam exam online / tapisan awal ini, maka barulah calon tersebut layak untuk dipanggil menghadiri temuduga jawatan Pembantu Muzium S19 yang akan dijadualkan kemudian.

Namun begitu, berdasarkan maklumbalas yang diterima, kebanyakan calon gagal dalam proses tapisan awal. Memang sayang sekali..

Antara sebab yang dikenalpasti iaitu kegagalan untuk menjawab dengan baik soalan-soalan yang dikemukan dalam exam online Pembantu Muzium S19 terutama di bahagian B (Seksyen Daya Menyelesaikan Masalah).

Format Exam Pembantu Muzium S19

Format exam Pembantu Muzium S19 sesi 2019/2020 terdapat perbezaan ketara berbanding tahun-tahun lepas.

Sebagai contoh, jika korang perasan, format soalan Pembantu Muzium S19 untuk sesi 2016/2017 berbeza dengan format 2019/2020. Pihak Suruhanjaya Perkhidmatan Awam (SPA) sudah melakukan perubahan besar untuk format sesi ini.

Format 2016/2017 Vs Format 2019/2020

Format Pembantu Muzium S19 – 2016/2017

  • Seksyen A: Pengetahuan Am
  • Seksyen B: Daya Menyelesaikan Masalah

Format Pembantu Muzium S19 – 2019/2020

  • Seksyen A: Daya Menyelesaikan Masalah
  • Seksyen B: Kefahaman Bahasa Inggeris

Eh.. Bukan Sama Ke Abang Jay?

Yup, nampak macam sama. Tapi tak serupa.

Penilaian tetap 2 (dua) Seksyen. Tetapi perasan tak, ada perubahan di situ. Seksyen Pengetahuan Am telah ditiadakan. Ia telah digantikan dengan seksyen Kefahaman Bahasa Inggeris.

Adakah ini hal yang menggembirakan?

Boleh jadi ya. Boleh jadi tidak.

Camno tu?

Seksyen Pengetahuan Am yg ada sebelum ini memang seksyen yang paling digeruni ramai calon. Ini kerana, skop soalan yg dikemukan dalam seksyen Pengetahuan Am adalah teramat luas dan besar.

So, calon susah nak skor soalan yg bakal naik dalam exam.

Kini digantikan pula dengan seksyen Kefahaman Bahasa Inggeris. Seksyen ini ‘agak’ mudah bagi yg terrer BI di sekolah dahulu. Bagi budak ‘kelas hujung’ ini adalah ‘malapetaka besar’.

Jika korang budak kelas hujung, elok bersedia awal-awal.

Berdasarkan pemerhatian abang Jay, ada dua jenis soalan Kefahaman Bahasa Inggeris SPA yg paling kerap keluar dlm exam SPA. Baca dan kenali jenis soalan Kefahaman Bahasa Inggeris Pembantu Muzium S19 ni.

Elak ‘Terpecahkan Kaca Pameran’ (Sekadar Metafora)

Korang adalah dinasihatkan agar lebih fokus pada seksyen A iaitu Daya Menyelesaikan Masalah. Inilah seksyen yang membuat ramai calon seolah-olah leka semasa mengendalikan kerja-kerja lalu ‘terpecahkan kaca pameran’ di muzium. Cuma kali ini, bukan diherdik pegawai atasan. Tetapi akan berakibat buruk dengan mendapat keputusan gagal dalam exam online SPA Pembantu Muzium S19!

Sementara, untuk seksyen B, ia melibatkan kefahaman Bahasa Inggeris. Kena study balik la past tense, present tense, present continuous tense dan lain-lain benda alah tu. Hadoi.. nyampah nyer laa.

Berikut merupakan sedikit perkongsian daripada abang Jay mengenai beberapa contoh soalan setiap seksyen serta penjelasan topik.

Contoh Soalan Pembantu Muzium S19 – Seksyen Daya Menyelesaikan Masalah

Seksyen ini memerlukan korang menyelesaikan permasalahan yang dikemukakan dengan menggunakan pendekatan :

  1. kemahiran pemikiran logik,
  2. kemampuan menginterpretasi data
  3. melalui pemahanan konsep-konsep matematik.

Jangan Sampai ‘Nangis Kat Tepi Katil’

Kebiasaannya, sesetengah calon memang mempunyai penyakit ‘pandangan mata berbalam-balam’ terhadap soalan yang berkaitan angka & digit. Asal tengok masalah yang melibatkan persamaan / mathematics formula saja terus rasa jiwa ‘kosong’. Padahnya ‘nangis kat tepi katil’ la lepas result exam online SPA keluar nanti.

Walaupun dikatakan bahawa dalam exam online Pembantu Muzium S19, soalan aplikasi konsep matematik yang diajukan tidak melebihi sukatan pelajaran di peringkat SPM sahaja. Itu menurut SPA la.

Tetapi korang jangan terima mentah-mentah. Latih tubi yang banyak diperlukan. Takkan nak sia-siakan saja peluang yg dpt ni kot. Tak tahu lagi dpt panggilan ke tak utk exam online yg akan datang kan..

Daripada pemerhatian yang dilakukan juga, abang Jay boleh cerakinkan soalan dalam Seksyen A ini kepada 4 bahagian utama iaitu;

  • Penyelesaian Masalah
  • Menginterpretasi Data
  • Soalan Matematik
  • Pemerhatian & Logik (macam IQ test)

Di bawah beberapa contoh soalan Pembantu Muzium S19 – Seksyen A : Daya Menyelesaikan Masalah

1) Mahmud ialah adik kepada Hairil. Selain turut tampan seperti abangnya, Mahmud juga suka menabung. Dia mempunyai wang sebanyak RM450 di sebuah bank dengan kadar faedah 4.5% setahun. Kirakan tempoh masa tabungan Mahmud untuk mendapat dividen sebanyak RM81.00?

A) 4 tahun
B) 3.5 tahun
C) 5 tahun
D) 4.5 tahun

2) Harga 40 ekor Kerapu yang dibeli Uncle Zack ialah RM380. Berapakah harga purata seekor Kerapu Uncle Zack?

A) RM 10.00
B) RM 9.00
C) RM 8.50
D) RM 9.50

3) Encik Jeff membelanjakan 10% daripada pendapat gajinya setiap bulan untuk membayar bil utiliti iaitu RM100. Sekiranya gaji Encik Jeff dinaikkan 50% pada bulan hadapan, berapakan berapakah gaji baru yang akan diperolehinya?

A) RM1000
B) RM1500
C) RM1750
D) RM2000

4) Hamzah baru sahaja mendapat pekerjaan sebagai Pembantu Muzium Gred S19 di (Kementerian Pelancongan, Seni dan Budaya Malaysia. Jadi dia membeli sebuah Sofa dengan harga RM6000 untuk kegunaan peribadi. Potongan sebanyak 6% kerana Hamzah membeli dengan mengunakan kupon diskaun. Berapakah harga Sofa selepas menggunakan kupon diskaun?

A) RM5,640.00
B) RM7,540.00
C) RM4,640.00
D) RM5,540.00

5) 27 batang pensel warna ivory daripada jumlah 156 kotak pensel didapati rosak. Jumlah pensel warna ivory yang rosak itu bersamaan dengan 3/4 daripada bilangan sekotak pensel. Berapakah jumlah semua pensel tersebut?

A) 4056
B) 5616
C) 3159
D) 4082

6) 257 orang ahli Kelab Silat Gayung Kolej Kemuning membuat kutipan RM25 setiap orang. 45% daripada jumlah kutipan itu dibelanjakan untuk jamuan akhir tahun, 65% daripada bakinya untuk cenderamata dan RM550 untuk bayaran tempahan jersi kelab. Berapakah baki wang Kelab Silat Gayung Kolej Kemuning yang tinggal?

A) RM2,010.90
B) RM1,701.60
C) RM1,529.70
D) RM2,079.70

7) Satu guni beras wangi dibahagikan kepada beberapa bahagian. Amadi dan Selvam masing-masing mendapat 0.35 dan 0.45 bahagian. Berapakah jisim satu guni beras wangi itu jika Amadi mendapat 43.75kg?

A) 100kg
B) 125kg
C) 150kg
D) 160kg

8) Prisma triakontagonal M lebih ringan daripada N tetapi lebih berat daripada Prisma triakontagonal O. Prisma triakontagonal P pula lebih berat daripada Prisma triakontagonal O, tetapi lebih ringan daripada Prisma triakontagonal M. Susun kedudukan Prisma triakontagonal tersebut bermula dengan yang paling ringan.

A) O,P,N,M
B) N,M,P,O
C) N,M,O,P
D) O,P,M,N

9) Harga sebuah kereta BMW silver moondust metallic terpakai ialah RM134,300. Setiap tahun harga BMW silver moondust metallic terpakai itu menyusut sebanyak 15%. Berapakah harga BMW terpakai itu selepas 3 tahun kemudian?

A) RM 114,155
B) RM 97 031
C) RM 82 477
D) RM 70 105

10) Harga sebuah kondominium 2 bilik tidur dan 2 bilik air di Sarikei ialah RM330 000. Selepas 5 tahun kemudian harga kondominium tersebut meningkat kepada RM450 000. Berapakah peratus peningkatannya?

A) 66.66%
B) 36.36%
C) 33.33%
D) 26.7%

11) Sejumlah 16 250 keping jubin pelbagai warna dibahagikan kepada dua bahagian iaitu 2/5 dan 3/5. Bahagian lebih besar diagihkan sama banyak kepada 2 ruangan iaitu ruang tamu F dan ruang tamu G. Berapakah bilangan jubin bagi ruang tamu G?

A) 4875
B) 3250
C) 2438
D) 5416

12) Elizabella Lyn seorang gadis suku Rungus yang cantik lagi bersopan. Dia dapat menjawab 6 soalan Add Math dalam masa 9 minit. Berapakah jumlah soalan Add Math yang boleh dijawab oleh Elizabella Lyn dalam masa 1 jam 15 minit?

A) 55
B) 50
C) 40
D) 45

13) 15 liter air mengalir melalui sebatang paip air dan masuk ke dalam takungan berbentuk tetrakontagon dalam tempoh masa 4.5 minit. Berapakah tempoh masa yang diambil untuk mengisikan air sebanyak 727.5 liter ke dalam takungan berbentuk tetrakontagon itu menggunakan 2 paip air yang serupa?

A) 1 jam 49 minit
B) 1 jam 57 minit
C) 3 jam 38 minit
D) 7 jam 17 minit

14) Sebuah ruang simpanan mengandungi 3,000 buah Mabolo( juga dikenali sebagai buah Mentega). Tajol mengambil 3/4 daripada jumlah buah Mabolo tersebut. Kemudian Sumli mengambil 2/5 jumlah buah Mabolo daripada Tajol. Berapakah jumlah buah Mabolo yang tinggal pada Tajol?

A ) 450
B ) 900
C ) 1,350
D ) 2,250

15) Sebuah kotak mengandungi 780 biji kurma jenis Mariami diagihkan kepada 6 kumpulan pelajar iaitu P, Q, R, S, T dan U. Kumpulan P mendapat 1/4 daripada jumlah kurma Mariami tersebut. Kemudian kumpulan Q mendapat 1/5 daripada baki kurma Mariami tersebut manakala selebihnya kumpulan R, S, T dan U mendapat sama banyak. Berapakah bilangan kurma Mariami yang akan diperolehi oleh kumpulan R?

A) 117
B) 142
C) 468
D) 568

Untuk lebih banyak contoh (dan skema jawapan lengkap) bagi seksyen A Pembantu Muzium S19 ini. Korang boleh dapatkan panduan exam Pembantu Muzium Gred S19 berikut.

Contoh Soalan Pembantu Muzium S19 Daya Menyelesaikan Masalah

Atau pun,

Korang boleh baca saja dahulu post kawan abang Jay (beliau seorang yg memang pakar dalam exam kerajaan) yang khusus membincangkan jenis-jenis & contoh soalan SPA Daya Menyelesaikan Masalah (Updated 2020) dengan detil. Ia akan menambah lagi kefahaman korang terhadap seksyen ini.

Contoh Soalan Pembantu Muzium S19 – Seksyen Kefahaman Bahasa Inggeris

Inilah seksyen ‘killer’ yang ‘membunuh’ peluang ramai calon exam Pembantu Muzium S19. Walau maciam mana pun, soalan yang diketengahkan dalam seksyen B ini masih tidak melebihi sukatan dalam yang sudah korang pelajari sewaktu SPM dolo-dolo. Sekali lagi menurut SPA la.

Soalan diolah dalam bentuk;

a) petikan ringkas & diikuti beberapa soalan comprehension, dan
b) soalan berkaitan vocabulary, dan
c) soalan mengenai grammar (Noun, Pronoun, Adjective, Verb, Adverb, Conjunction, Interjection, Preposition dan yang lain-lain).

Contoh soalan adalah seperti berikut :

1) Mr. Harjeet Singh needs to build a cabinet today. He can use the following tools except:

A) hammer
B) measuring tape
C) saw
D) shears

2) Kathleen Ann has three dogs and two cats. They are all brown, but one of the dogs has spots. His name is Spot.

Which of the following is true?

A) Kathleen has three animals in total.
B) Kathleen has more cats than dogs.
C) One of Kathleen’s cats is black.
D) All of Kathleen’s dogs have spots.

3) Saafiyah’s result for her final exam was very bad. She must make ________ progress.

A) some
B) many
C) little
D) any

4) Please read the following sentence.

Once Isnaina Emrah lifted her pen and made a start, writing the essay became easy.

If we change the start of the sentence to:

Writing the essay became easy..

What will the ending be?

A) after starting.
B) after lifting her pen.
C) once Isnaina Emrah lifted her pen and made a start.
D) once she lifted her pen and made a start.

5) Choose the correct sentence with the same meaning of

I will cook a special dinner tonight,” Kemat said to his wife.

A) Kemat told his wife that he will cook a special dinner that night.
B) Kemat told his wife to cook his special dinner that night.
C) Kemat’s wife will cook a special dinner with Kemat at night.
D) Kemat’s wife told Kemat to cook a special dinner for him that night.

6) Where ____________ Ikram live?

A. are
B. is
C. do
D. does

7) Hasanal __________________ English, Mandarin and a bit of Arabic.

A. speaks
B. speak
C. speaking
D. is speaking

8) King Christopher III was so feared by his people because his face was ____________ .

A) monstrous
B) plain
C) unappealing
D) common

Read the following paragraphs to answer the next four questions (Questions 9 – 11).

The early history of the city of Rome involves Romulus and Remus, two orphan boys who, legend says, were raised by a she-wolf. The boys’ mother had been murdered by an evil king and the two babies tossed into the river Tiber. When the wolf found them they had washed up on the shore. She perhaps took pity on the crying of the babies and, gently picking them up in her teeth, she carried them back to her cave and fed them on her milk. The boys grew bigger and stronger and, eventually, were found by a herdsman who took them home. He and his wife raised the boys like their own children. When they reached manhood they sought revenge on the king who had killed their mother and driven them from their home.

They decided to build a city. Unfortunately, they argued over the appropriate site and Romulus killed his brother Remus. Romulus ruled this city — called Roma — for thirty-seven years.

The city of Rome is one of the most popular tourist attractions in the world. If you travel there you can see a statue of the two baby boys feeding from their mother – the wolf.

9) What is the gist (the main idea) that this piece of writing conveys?

A) Wolves like to take care of human children.
B) The city of Rome had many wolves in the old days.
C) The city of Rome was founded by a wolf.
D) Romulus established the city of Rome.

10) What is a herdsman?

A) someone who builds cities
B) someone who cares for children
C) someone who cares for domestic animals
D) someone who can hear very well

11) The phrase “they sought revenge on the king who had killed their mother” means what?

A) They attacked the king who had harmed their mother and made them orphans.
B) They went to court to sue the king for his crime against their mother.
C) They hired some gangsters to take care of their problem with the king.
D) They went to talk to the king about his crime against their mother.

Read the following paragraphs to answer the next five questions (Questions 12 – 15).

Holding the hammer, Eddie approached the lump in the carpet. He didn’t want to damage the carpet itself, so he took a block of wood and placed it on top of the lump. Then he began to beat the block of wood as hard as he could. He kept beating, hoping Mrs. Vanbrugh wouldn’t hear the noise and come to see what he was doing. It would be difficult to explain why he was hammering the middle of her beautiful new carpet.

After three or four minutes, the lump was beginning to flatten out. Eddie imagined the cigarette box breaking up, and the crushed cigarettes spreading out under the carpet. Soon, he judged that the lump was almost invisible. Clearing up his tools, he began to move the furniture back into the living room, and he was careful to place one of the coffee tables over the place where the lump had been, just to make sure that no-one would see the spot where his cigarettes had been lost. Finally, the job was finished, and he called Mrs. Vanbrugh from the dining room to inspect his work.

“Yes, dear, very nice,” said the lady, peering around the room briefly. “You’ll be sending me a bill, then?”

“Yes madam, as soon as I report to the office tomorrow that the job is done.” Eddie picked up his tools, and began to walk out to the van. Mrs. Vanbrugh accompanied him. She seemed a little worried about something.

“Young man,” she began, as he climbed into the cab of his van, laying his toolbox on the passenger seat beside him, “while you were working today, you didn’t by any chance see any sign of Armand, did you? Armand is my parakeet. A beautiful bird, just beautiful, such colors in his feathers… I let him out of his cage, you see, this morning, and he’s disappeared. He likes to walk around the house, and he’s so good, he usually just comes back to his cage after an hour or so and gets right in. Only today he didn’t come back. He’s never done such a thing before, it’s most peculiar…”

“No, madam, I haven’t seen him anywhere,” said Eddie, as he reached to start the van.

And saw his packet of Marlboro cigarettes on the dashboard, where he had left it at lunchtime….
And remembered the lump in the carpet….
And realised what the lump was….
And remembered the hammering….
And began to feel rather sick….

12) What was Mrs. Vanbrugh worried about?

A) Her bird was missing.
B) She thought the carpet was going to be too expensive.
C) She thought Eddie had been smoking in the house.
D) She couldn’t find her husband, Armand.

13) What was really under the carpet?

A) the cigarettes
B) Eddie’s toolbox
C) nothing
D) the missing bird

14) “Eddie was determined….” means that he:

A) had no idea
B) decided for sure
C) felt very angry
D) couldn’t decide

15) “Peculiar” in the sentence “He’s never done such a thing before, it’s most peculiar…” means:

A) normal
B) like a bird
C) difficult
D) strange

Dapat tak jawapan untuk contoh soalan di atas?

Untuk lebih banyak contoh soalan Pembantu Muzium S19 di Seksyen B ini (dan dilengkapi skema jawapan padu). Korang boleh dapatkan panduan exam Pembantu Muzium Gred S19 di bawah.

Contoh Soalan Pembantu Muzium S19 Kefahaman Bahasa Inggeris

Atau pun,

Boleh baca dahulu perkongsian kawan karib abang Jay ni (beliau adalah seorang yg pakar dalam exam SPA) yang membincangkan jenis-jenis & contoh soalan SPA Kefahaman Bahasa Inggeris (Updated 2020) dengan detil. Ia akan menambah lagi kefahaman korang terhadap pecahan soalan dalam seksyen ini.

Panduan & Contoh Soalan Pembantu Muzium S19

Untuk sesi 2020, panduan penuh kali ini telah dikemaskini dengan format terbaharu exam online SPA yang berbeza daripada sesi terakhir exam.

Tapi Abang Jay, Kenapa Saya Kena Dapatkan Panduan Ni?

1) Hati korang jadi riang ria

Nota Ringkas & padat dlm panduan contoh soalan Pembantu Muzium S19 ni akan menjimatkan tenaga korang. X perlu berlari seantero Internet cari bahan. X perlu berjam-jam mengadap skrin. Mata x letih. Pikiran x kusut. Hati pon jadi riang ria di hari raya. Hehe..

2) Lebih masa main Mobile Legend

Korang jangan acah-acah tak bersalah dgn abang Jay pula. Korang kaki game kan? Tak payah susah-payah. Buka je jualan panduan contoh soalan Pembantu Muzium S19, korang terus grab. Pastu baca nota-nota tu. Buat contoh soalan yg diberi. Habis ceta. Tinggal tunggu masa exam je sampai. Sementara tu, ada lebih masa terluang utk layan PUBG, ML, COC dll..

3) Guna pengalaman 12 tahun kami sepenuhnya

Contoh soalan Pembantu Muzium S19 yg diberikan akan membiasakan korang dengan format sebenar exam SPA. Bukan soalan bocor. Bukan sama sekali. Tetapi jenis soalan yang hampir sama. Korang pinjam dan guna semaksimumnya pengalaman kami selama 12 tahun (semenjak 2008) meneliti serta mengkaji soalan SPA. Daripada era SPA masih menjalankan exam secara bertulis & berpusat lagi!

4) Memudahkan hidup korang

Skema jawapan dalam panduan contoh soalan Pembantu Muzium S19 ini ada disediakan. Yup.. kedua-dua seksyen A dan B ada disediakan jawapan. Sudah tentu skema jawapan ini akan menambah kepandaian korang. Ada jalan kira diberi. Tak perlu tarik rambut sampai putus mencari jawapan. Tak payah hafal sifir. Tak payah congka-mencongak. Rumus & persamaan turut diberi. Formula matematik yang dah luput diingatan, jadi segar semula. Pendek kata, ia memudahkan hidup korang.

6) Boleh simpan duit lebih (utk kawin)

Panduan contoh soalan Pembantu Muzium S19 ada beberapa pakej. Ada pakej murah, ada pakej agak murah sikit & ada pakej lagi agak kureng murah. Pilih la ikut bajet yg ada. Ini akan menjimatkan duit korang. Simpan duit lebih tu buat kawin. Tak pon utk beli smartphone model baharu yang jadi idaman kalbu. Merecik hawau ko..

7) Lagi Hawau..

Panduan contoh soalan Pembantu Muzium S19 ni murah giler. Korang hanya perlu laburkan beberapa ringgit sahaja sebagai modal untuk meningkatkan peluang memperolehi masa depan yang gemilang. Kalau dapat kerja kelak, ratusan ribu pulangannya seumur hidup. Simpanan KWSP lagi la jangan cerita. Honda Civic yg ada lubang utk angin lalu kat tepi tu dah tentu dalam genggaman. Lagi la merecik! Peerrgh, inilah pelaburan terbaik yang pernah korang lakukan.

Cara Beli Panduan Penuh Pembantu Muzium S19

Arahan:

  1. Klik Panduan Pembantu Muzium S19.
  2. Scroll ke bawah & klik button ‘Beli Sekarang’.
  3. Scroll ke bawah & pilih pakej yang sesuai dengan bajet korang.
  4. Scroll ke bawah & masukkan alamat emel ke dalam ruang disediakan, kemudian klik button ‘Proceed to Checkout’.
  5. Tunggu cara pembayaran akan dihantar melalui emel (yang korang masukkan tadi).

Confirm Lulus Ke Abang Jay Kalau Saya Beli Panduan Ini?

Abang Jay tak berani janji apa-apa. Perkara lulus ni kita serahkan pada Allah SWT. Apa yang paling penting, korang da berusaha sebaik mungkin. Siapa berusaha, dia dapat. InsyaAllah..

Namun, apa yang abang Jay recommend ni adalah panduan & contoh soalan Pembantu Muzium S19 terbaik yang ada di pasaran setakat ini. Termasuk nota2, contoh soalan, skema jawapan & penerangan jalan kira untuk memudahkan persediaan sebelum tarikh exam Pembantu Muzium S19 korang tiba.

Pernah beli buku rujukan SPM? Haaa.. Camtula lebih kurang situasinya.

Dah Lupa Formula Matematik La Abang Jay..

Jangan risau. Dalam panduan Pembantu Muzium S19 ni dah disediakan nota-nota ringkas Matematik untuk korang ‘refresh’ kembali formula-formula matematik yang da hampir terhapus dari ingatan tu. Cara pengiraan juga jalan penyelesaian untuk mendapatkan jawapan juga disertakan.

Paling mustahak, nota-nota Matematik ini adalah daripada soalan-soalan yang biasa ditanya dalam exam kerajaan sepanjang 2015-2020.

Tak perlu ulangkaji dan study keseluruhan buku teks Matematik. Korang bukannya nk duk SPM pon. Nak tau apa paling best? Dalam panduan ni da pilih topik yang perlu sahaja. Maklumat ni sulit ya. Untuk korang yang serius tak nak buang masa & nak sukses.

Exam Da Dekat Ni Abang Jay, Sempat Ke Pos Buku Ni?

Panduan Contoh Soalan Pembantu Muzium S19 ni BUKAN BUKU. Tiada pengeposan & tiada penghantaran yg perlu dibuat.

Tetapi eBook dalam versi PDF. Korang akan diberikan akses ke ruangan download untuk muaturun semua komponen selepas bayaran disahkan.

Cara ni lebih cepat untuk korang mula study!

Korang x perlu tunggu whatapps daripada orang Pos Laju atau lain-lain kurier gtaw barang da sampai. Pastu naik la keta atau motor dlm 1 jam 20 minit (pegi ulang-alik amik barang).

Korang juga tak perlu bz sgt, tengok tracking number tiap jam. Nak tengok barang korang da sampai area mana.

Tapi Abang Jay, Saya Lebih Suka Baca Buku..

Kalau korang yg banyak sgt ink tu, takda masalah. Boleh print eBook ni. Pastu binding-kan. Jadikan buku. Boleh conteng2 nota kaki. Tak pun, baca guna smartphone atau laptop sudah la.

Ada soalan lagi? Kalau da tak ada, cepat dapatkan sekarang juga sebelum jualan ditutup. Panduan ni bukan dijual selama-lamanya.

Jadi, Demikianlah Adanya.

Sedikit sebanyak contoh soalan Pembantu Muzium S19 yang akan korang hadapi pada 26 November 2020 ini.

Satu lagi, contoh soalan Pembantu Muzium S19 yang abang Jay bawakan ini bukanlah soalan sebenar. Hanya sebagai panduan sahaja.

Jom Kerja Kerajaan!

Leave a Comment

error: Content is protected !!